Caută:
Caută aici materiale şi concursuri ...
Căutare avansată

Articol_DORUL AXIS MUNDI

OLIMPIADA DE LIMBĂ, COMUNICARE ȘI LITERATURĂ ROMÂNĂ - Ediţia 2006 - Etapa naţională 19 aprilie 2006   -   Diverse;
Disciplina: Limba română;

Dorul axis mundo - o metaforă a stărilor noastre de spirit

 

Acesta a fost Motto-ul Olimpiadei Naţionale la limbaşi literatura română, ediţia „Lucian Blaga", sesiunea 2006, ce s-a desfăşurat la Chişinău între 22 - 25 martie. Echipa olimpică a raionului Făleşti a fost reprezentată de învingătorii etapei a doua - olimpiada raională - în următoarea componenţă: Andriana Pascari (clasa IX, Gimnaziul Hiliuţi), Stanislav Madan (clasa X), Tatiana Lungu (clasa XI) şi Irina Şova (clasa XII) - toţi de la Liceul Teoretic „M. Eminescu" din Făleşti.

În cadrul festivităţii de inaugurare a Olimpiadei, desfăşurată sub genericul „Sporim nesfîrşirea cu-n cîntec, c-o taină...", concurenţii au fost salutaţi de preşedintele juriului Dl Alexandru Burlacu, de Dl Adrian Ghicov, consilier al Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului, de poetul Ion Hadîrcă, de alte persoane oficiale. Au răsunat versuri de Lucian Blaga, a cîntat Olga Ciolacu, au evoluat alte colective şi formaţii artistice. După deschidere, cei prezenţi au vizionat spectacolul „O scrisoare pierdută", prezentat de actorii teatrului SATIRICUS „I.L. Caragiale", spectacol apreciat cu distincţiile: trofeul „Cel mai bun spectacol", Gala premiilor UNITEM; trofeul „Laureat al Festivalului comediei balcanice din Bulgaria.

În primele jumătăţi ale următoarelor două zile concurenţii au susţinut probele de concurs: realizarea unui eseu conform unor cerinţe precis formulate; interpretarea inedită a unui text la prima vedere. În aceste zile elevii au avut posibilitatea de a participa la şedinţa Cenaclului literar Mioriţa - Dialog spiritual: evocarea personalităţii prozatorului Vasile Vasilache la aniversarea a 85-a din ziua naşterii, desfăşurat în sala de conferinţe a Bibliotecii Naţionale, avîndu-l ca moderator pe cunoscutul scriitor şi regizor Andrei Vartic.

De asemenea, elevii au vizitat liceul de performanţă „Hyperion" din localitatea Durleşti, unde au vizionat spectacolul „Spirit tineresc în labirint de muzică şi dans", prezentat de formaţiile liceului; au vizionat un spectacol de muzică şi poezie, creaţii interpretate de elevii de la liceul „Alecu Russo" din satul Cojuşna, raionul Străşeni, avînd genericul „Cînd se-ntîlneşte dor cu dor".

Cele mai mari emoţii de bucurie, lacrimi şi aplauze le-au avut concurenţii în ziua a patra, cînd au fost anunţate rezultatele Olimpiadei. Rezultatele au fost anunţate începînd cu clasa IX. M-am bucurat că Lilia Meaun din Cupcini, Edineţ a luat locul I. Dar sala a ovaţionat-o şi pe Rodica Ajder, premianta locului III, ea fiind elevă la Tiraspol.

La clasa XI primul loc i-a revenit lui Alexandru Cartalean, care avea să spună, la festivitatea de omagiere, că victoria dată este rodul muncii pe parcursul mai multor ani. Pentru că în anii precedenţi a tot luat locul III, de data aceasta a evoluat datorită lecturilor făcute, dar şi asimilărilor informaţiei mai bune. O să mai revin mai jos asupra acestui nume, pentru că urmează, surpriza surprizelor: eleva Irina Şova, adică eu, de la Liceul Teoretic „M. Eminescu" din Făleşti, este anunţată învingătoarea concursului republican şi e declarată „Regina Olimpiadei".

De fapt, acum realizez că nu e tocmai o surpriză, pentru că am muncit mult. Numai în acest an am mai participat la Olimpiada naţională de franceză, de chimie şi acum, uite, la română. În anii precedenţi am mai cunoscut bucuria de a ocupa locurile III la fizică, locul II la chimie. Deci, acest loc a venit ca o încununare a eforturilor depuse. Acum, cînd scriu aceste rînduri, îmi fac şi o evaluare a participării mele la aceste olimpiade. Dar, evident, va rămîne în memorie acest loc, nu pentru că este primul, ci pentru că m-am realizat la Olimpiada de română, eu făcîndu-mi studiile la profilul real. Asemenea lui Alexandru Cartalean, cu care ne-am revăzut în scurt timp şi la Naţionala de chimie.

Nu ţin minte ce am spus la festivitatea de premiere. Atîta doar că jurnaliştilor ce mă înconjuraseră le spusei că „n-am scris tipare, n-am scris clişee, n-am încercat măcar să fiu originală, pentru că tema era astfel formulată, încît mi-a dat pasibilitatea să-mi exprim propriul EU, adică ceea ce sunt. Chiar am scris undeva acolo, că noi nu trebuie să complicăm lucrurile, de aceea nu am venit cu metafore şi neologisme care să buimăcească juriul. Am fost sinceră şi asta cred că a fost cel mai bine apreciat de către membrii juriului.

Eu am observat că atunci cînd citesc nu memorez nume, fapte, locuri, pentru că într-un roman de dragoste găseşti mereu un Romeo şi Julieta. Eu caut să mă regăsesc în lucrarea citită. Cînd discut cu cineva, îl întreb ce carte citită i-a plăcut cel mai mult. De aceea am citit ceea ce îmi plăcea mie, inclusiv literatura din fizică, matematică, chimie. Iar literatura trebuie să facă parte din noi.

Şi acum să-i oferim cuvîntul doamnei Tamara Cristei, conducătoarea echipei de evaluatori: „Mă bucur că elitele au reprezentat întreg teritoriul Republicii Moldova, adică olimpiada nu a concentrat un anumit număr de licee din capitală. De aceea mă bucur că premiile I la clasa a noua şi doisprezece a revenit unor eleve din teritoriu.

Olimpiada pentru mine este un fenomen de mai mulţi ani. Şi se observă o maturitate în realizarea eseurilor. E şi cazul participanţilor la olimpiadă din clasa XII, pentru care măsurarea de lucrări citite nu se  face în plan cantitativ, ci cu o competenţă de lectori. Olimpiada mai este şi o gîndire analitică, elita e reprezentată de băieţi şi fete prin faptul că au consistenţă.

Subiectul propus: Trei lucrări care v-au format personalitatea" vine tocmai din perspectiva mesajului pe care îl vor să fie transmis, fiind legat de formula estetică, ideologică şi chiar istorică. A fost o diversitate în care fiecare îşi etalează propiul EU".

Nimic de spus mai mult la aceste relatări şi comentariii, dacă nu ar veni şi aspectul moral al participării mele la această Olimpiadă. Pentru că premiul în bani şi cărţi îmi răsplăteşte într-un fel eforturile. Diploma de merit de Gradul I mă scuteşte de examenul de Bacalaureat la limba şi literatura română, dar îmi oferă şi posibilitatea să particip la Olimpiada internaţională din România. Deci, aşteptaţi-mă la Suceava!

E momentul să apreciez şi meritele doamnei profesoare de limba şi literatura română Nina Coliban, care a muncit mult pentru pregătirea mea, juriul olimpiadei apreciind munca dumneaei cu diplomă de merit.

Irina Şova


Propune un material

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

Materiale

Verificare din Unitatea Familia -
23 ianuarie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Limba română
Clasa: Clasa a IX-a
Verificare din Unitatea Familia -
23 ianuarie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Limba română
Clasa: Clasa a IX-a
Pentru orice problemă, sugestie sau reclamaţie vă rugăm să ne contactaţi la adresa webmaster@olimpiade.ro!