Caută:
Caută aici materiale şi concursuri ...
Căutare avansată

Regulamentul Olimpiadei Naţionale de Informatică pentru liceu, 2003

OLIMPIADA DE INFORMATICĂ - Ediţia 2003 - Etapa naţională 6 mai 2004   -   Regulament;
Disciplina: Informatică;

Olimpiada Naţională de Informatică


–Liceu–


Regulament de desfăşurare


Olimpiada Naţională de Informatică (ONI) este o competiţie anuală, în cadrul căreia concurează individual elevi din clasele IX-XII.

Concursul se desfăşoară în două zile şi constă din două probe practice. Durata fiecăreia dintre cele două probe de concurs este anunţată în prealabil şi este de regulă de 3-5 ore. O probă de concurs constă din rezolvarea a 1-4 probleme de natură algoritmică cu ajutorul calculatorului. Rezolvarea unei probleme presupune elaborarea unui program eficient din punct de vedere computaţional.

Mediul de lucru

Limbajele de programare admise sunt Pascal, C şi C++.

Concurenţii pot lucra, la alegere, sub sistemul de operare MicroSoft Windows 98/2000 sau sub sistemul de operare Red Hat Linux 7.x.

Comisia tehnică a ONI va pune la dispoziţia concurenţilor compilatoare/medii de programare pentru Windows şi pentru Linux, după cum este precizat în tabelul următor:



Nr. crt.

Sistem de operare

Produs

Explicaţie

1.

Windows

Borland Pascal 7.0

mediu de programare pentru limbajul Pascal

2.

Windows

Borland C 3.1

mediu de programare pentru limbajul C/C++

3.

Linux Windows

Free Pascal 1.04 (sau superior)

compilator pentru limbajul Pascal (http://www.freepascal.org)

4.  

Linux Windows

GNU C 2.5x (sau superior)

compilator pentru limbajul C (http://gcc.gnu.org)

5.

Linux

G++

compilator pentru limbajul C++

6.

Linux Windows

RHIDE

mediu de programare pentru limbajele Pascal, C, C++ (http://www.rhide.com)

7.

Linux

vim, joe, pico, emacs

editoare de texte

8.

Linux

mc

Midnight Commander, utilitar de gestiune a fişierelor

Observaţii



  1. Pentru Windows va fi instalat pachetul de programe DJGPP (http://www.delorie.com/djgpp) care conţine compilatoarele pentru FreePascal şi GCC. DJGPP trebuie instalat sub Windows înainte de Free Pascal, altfel GNU C nu va funcţiona.
  2. Ca şi sistemul de operare Linux, Free Pascal, GNU C şi RHIDE sunt aplicaţii freeware (gratuite) şi pot fi descărcate de pe Internet de la adresele specificate.

Derularea probelor de concurs

  1. Concurenţii vor fi prezenţi în sălile de concurs la orele anunţate de comisie.
  2. Fiecare concurent va avea un identificator numeric (ID) care va fi comunicat prin intermediul tabelului din sală de concurs. Primele cifre ale identificatorului coincid cu clasa concurentului (9, 10, 11 sau 12).
  3. Fiecare concurent va primi subiectele în formă listată şi foi pentru ciorne.
  4. Timp de 30 de minute după primirea subiectelor, concurenţii pot formula întrebări referitoare la enunţurile problemelor. Întrebările se formulează în scris, pe foaia cu întrebări fiind precizate numele problemei, ID-ul concurentului şi sala în care acesta lucrează. Întrebările trebuie formulate astfel încât răspunsul să poată fi DA sau NU. În cazul în care întrebarea este ambiguă, îşi găseşte răspunsul în enunţul problemei sau solicită informaţii despre modalitatea de rezolvare a problemei, răspunsul va fi FÃRÃ COMENTARII. Concurenţii vor accepta răspunsuri semnate numai de unul dintre membrii comisiei.

Precizări

În timpul probelor de concurs, concurenţii:

  • nu vor avea asupra lor telefoane mobile sau alte mijloace de comunicaţie;
  • nu vor utiliza dischete/CD-uri proprii;
  • nu vor utiliza alte surse de documentare decât, eventual, HELP-ul mediului folosit;
  • nu vor incerca să interfereze în nici un mod cu activităţile altui concurent;
  • nu vor deteriora mediile de lucru;
  • nu vor încerca să interfereze cu sistemul de evaluare.

În programele concurenţilor nu sunt permise următoarele:

  • schimbarea drepturilor de acces la fişiere;
  • atacul asupra securităţii sistemului sau evaluatorului;
  • accesarea informaţiilor despre sistemul de fişiere;
  • executarea unor alte programe.

Orice încercare de fraudă sau de a sabota desfăşurarea corectă a concursului sesizată va fi urmată imediat de eliminarea elevului respectiv din concurs.

Salvarea soluţiilor concurenţilor

  1. Salvarea soluţiilor concurentului va fi realizată de membrii comisiei tehnice a ONI, în prezenţa concurentului.
  2. La salvare, concurentul va completa un borderou în care pentru fiecare sursă salvată va preciza lungimea acesteia exprimată în bytes.
  3. Fiecare concurent va salva sursele proprii într-un director având drept nume ID-ul său. În acest director se va găsi câte o singură sursă pentru fiecare problemă rezolvată. Prin urmare, numărul fişierelor din acest director este mai mic sau egal cu numărul de probleme din proba de concurs. Atât numele fişierelor, cât şi extensiile acestora se vor scrie cu litere mici, aşa cum se precizează în enunţul fiecărei probleme.
  4. Salvarea soluţiilor concurenţilor se va realiza, pentru siguranţă, pe cel puţin două dischete.

Evaluare

Pentru a încadra ONI în standardele de evaluare ale competiţiilor internaţionale, evaluarea soluţiilor concurenţilor se va realiza cu un sistem automat de evaluare, fără prezenţa concurenţilor. Pentru a face o trecere treptată către standardele concursurilor internaţionale, la ONI 2003 concurenţii vor fi evaluaţi atât sub sistemul de operare Windows (utilizat până acum), cât şi sub sistemul de operare Linux (utilizat la competiţiile internaţionale). Punctajul obţinut de un concurent la o problemă va fi maximul punctajelor obţinute la cele două evaluări.

Compilarea surselor concurenţilor este realizată de către evaluator. Comenzile utilizate pentru compilare sunt:


Compilator

Comanda de compilare

Free Pascal

fpc -Xs program.pas

C

gcc -lm -Wall -O2 –static -o numefişier

C++

g++ -lm -Wall -O2 –static -o numefişier

Borland Pascal

bpc program.pas

Borland C

bcc program.cpp

Observaţie

Pentru sursele care se compilează cu compilatoare Borland, se utilizează opţiunile standard ale sistemului. Concurenţii pot insera în surse şi alte opţiuni de compilare, dacă doresc.

Tipul calculatorului utilizat pentru evaluare şi pentru care este stabilit timpul maxim de execuţie din enunţ va fi anunţat în prealabil tuturor concurenţilor.

După evaluarea soluţiilor concurenţilor de la fiecare probă de concurs se va afişa un clasament pentru proba respectivă. De asemenea fiecare concurent va primi un borderou individual de evaluare, în care pentru fiecare test utilizat la evaluare va fi precizat punctajul obţinut de soluţia concurentului, precum şi un scurt mesaj explicativ referitor la comportamentul programului concurentului pe testul respectiv.

După evaluare, concurenţii vor putea reveni în sălile de concurs şi îşi vor putea testa soluţiile proprii pe datele de test utilizate la evaluare. Comisia va pune la dispoziţia concurenţilor datele de intrare utilizate, precum şi datele de ieşire corecte pentru acestea. De asemenea comisia va afişa o descriere a soluţiilor problemelor ce au constituit proba de concurs.

Contestaţii

Dacă, în urma testării soluţiilor proprii pe datele de test furnizate de comisie, un concurent constată că apar diferenţe faţă de comportamentul specificat în borderoul individual de evaluare, acesta poate depune la secretariatul ONI o contestaţie scrisă.

În contestaţie concurentul va preciza ID-ul propriu, problema pentru care contestă evaluarea şi motivele pentru care o contestă.

Comisia va reevalua toate soluţiile concurenţilor care au depus contestaţii. În cazuri excepţionale, este posibil ca o anumită problemă să se reevalueze pentru toţi concurenţii. În general, punctajul final este cel obţinut după reevaluare. În cazul în care punctajul obţinut de un concurent în urma reevaluării diferă de punctajul iniţial datorită faptului că acesta utilizează generări de numere aleatoare, punctajul iniţial se menţine.

După terminarea probei de concurs, nu se admit nici un fel de modificări ale surselor concurenţilor.

Premiile

După cele două probe de concurs se va realiza un clasament general pentru fiecare clasă. Pentru fiecare clasă se vor acorda 3 premii (dacă numărul concurenţilor din clasa respectivă nu depăşeşte 75) sau 5 premii (dacă numărul concurenţilor din clasa respectivă depăşeşte 75). Numărul de menţiuni care se acordă este de până la 25% din numărul concurenţilor din clasa respectivă.

Baraj

Primii concurenţi din clasamentul fiecărei clase pot participa la cele două probe de baraj organizate în scopul stabilirii lotului naţional lărgit. Numărul de concurenţi care participă din fiecare clasă va fi stabilit în funcţie de rezultatele la clasa respectivă, dar nu va depăşi 50% din numărul total de concurenţi de la acea clasă. Concurenţii care nu participă la baraj, vor pleca în judeţele lor, însoţiti de profesorul cu care au venit la ONI.

La probele de baraj subiectele sunt unice pentru toţi concurenţii, indiferent de clasă.

Primii concurenţi clasaţi în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute la cele două probe de baraj vor constitui lotul naţional lărgit. Numărul membrilor din lot nu va depăşi 20.

Membrii lotului naţional lărgit vor participa la tabere de pregătire şi vor susţine alte baraje, în urma cărora vor fi selectaţi elevii care vor reprezenta România la CEOI, BOI şi IOI. Criteriile de selecţie vor fi anunţate la prima întâlnire a lotului naţional lărgit.


Propune un material

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.
Pentru orice problemă, sugestie sau reclamaţie vă rugăm să ne contactaţi la adresa webmaster@olimpiade.ro!